, ,

Originalna bolonjska omaka

Bolonjska omaka

Bolonjska omaka (Bolognesse sauce), skuhaj 4 kosila za manj kot 20 eur.

 

Bolonjska omaka je klasična italijanska jed, ki se uporablja v kombinaciji s testeninami. Prava, originalna bolonjska omaka je sestavljena iz malo sestavin, a za kuhanje rabi svoj čas. Za pripravo omake rabimo nekje 4 ure, uporabimo pa jo lahko na več načinov. Bolonjsko omako lahko postrežemo z pašto, špageti, tagliatelli, njoki, v lazanji in še kaj.

 

V današnjem času draginje in visoke inflacije moramo vse bolj gledati kam bomo porabili svoj denar. Ob zadovoljitvi vseh nujnih potreb je treba še privarčevati kakšen euro za višje cilje. Mama me je naučila, da se pri hrani lahko veliko privarčuje. Tu ne gre za manjšanje obrokov ali uporabo najmanj kakovostnih sestavin, ampak za kombiniranje porabe.

 

S kombiniranjem porabe mislim predvsem na to, da kupujemo take sestavine, ki jih lahko porabimo v popolnosti. Če na primer kupimo fižol prvi dan skuhamo pasulj. Kar pri kosilu ostane pustimo in naslednji dan naredimo fižolovo juho. Ko kupimo kislo zelje, prvi dan skuhamo klobase, krompir in zelje. Naslednji dan ostanek zelja in klobas porabimo za kuhanje jote itd.

 

Ena takih jedi, ki se lahko večkrat uporabi je zagotovo bolonjska omaka. To omako imamo pri nas radi vsi. Navadno jo skuha mož, jaz in 2 sinova pa jo z veseljem pojemo. Ker omaka rabi kar nekaj časa za pripravo jo skuhamo malo več in imamo s tem rešenih 4-5 kosil. Ko je omaka kuhana jo razdelimo na 5 enakih delov. En del pojemo takoj, ostale (ko se ohladi) damo v zamrzovalnik. Zamrznjene omake, po potrebi na sobni temperaturi odmrznemo, pogrejemo in voila kosilo je tu.

 

Originalna bolonjska omaka recept

 

Za pripravo bolonjske omake rabimo predpasnik, veliko posodo za kuhanje, kuhinjski nož, desko za rezanje in leseno kuhalnico.

 

Sestavine (bolonjska omaka – Bolognese sauce)

 

 • 1 kg mleto mešano meso (50% govedina/teletina, 50% svinjina),
 • 250 g stebelna zelena
 • 3 srednje velika korenja
 • 2 manjši čebuli (šalotka)
 • 1 l paradižnikova passata
 • 1 pločevinka olupljenih paradižnikov
 • 100 g paradižnika (češnjevec, navadni)
 • 100 g paradižnikova mezga
 • Ekstra deviško olivno olje Monini
 • 1 dl rdeče vino
 • 0,5-1 dl mleko
 • Sol
 • Poper
 • 1,5-2 l voda

 

Postopek (čas priprave 4 ure)

 

Originalna bolonjska omaka se začne s sofritom. Sofrito je mešanica olivnega olja, čebule, zelene in korenja. Najprej olupimo in narežemo korenje, zeleno in čebulo. Nato v veliko posodo za kuhanje vlijemo radodarno količino ekstra deviškega olivnega olja Monini in na srednjo temperaturo prižgemo štedilnik.

 

Ko je olje dovolj zagreto dodamo čebulo, ki jo prepražimo do zlato-rjave barve. Nato čebuli dodamo zeleno in korenje. Vse skupaj mešamo in kuhamo na srednji temepraturi še nekje 5-7 minut. Ko je sofrito pripravljen, mu dodamo 0,5 dl rdečega vina in kuhamo še 2 minuti, da alkohol izhlapi.

 

Sedaj je na vrsti glavna sestavina, meso, ki ga dodamo v sofrito. Še vedno kuhamo na srednji temperaturi.  Celotno količino (1kg) mesa dodamo v sofrito in ga z leseno kuhalnico mešamo in razbijamo dokler ne začne siveti. Sedaj solimo (2-3 ščepce) in popramo (1-2 ščepca) po okusu. Meso bo sedaj začelo oddajati tekočino, ki jo pokuhamo, z dna posode da izgine. Ko mesne tekočine ni več v posodi, v mešanico dodamo še ostanek vina in ga pokuhamo, da alkohol izhlapi.

 

Ko je vino pokuhano, meso in zelenjavo dodamo paradižnikovo passato, paradižnikovo mezgo, češnjev paradižnik (narezan na pol) in olupljene paradižnike iz pločevinke. Olupljene paradižnike stisnemo z roko ali kuhalnico ter jih dodamo v meso in ostalo zelenjavo. Dolijte 0,5 l vode in vse skupaj do točke vretja večkrat premešajte. Ko mešanica zavre posodo prekrijte s pokrovom za kuhanje. Pustite kuhati (na srednjem do nizkem ognju) 1 uro.

 

Med kuhanjem mora omaka vreti, ravno toliko, da se na vrhu delajo majhni mehurčki. Po prvi uri kuhanja je čas za pokušino. Poskusite omako in ji po potrebi dodajte še sol in poper, dolijte še 0,5 l vode, premešajte in pokrito kuhajte naprej. Po približno uri kuhanja spet dolijte 0,5 l vode in kuhajte še 1 uro. Po približno 3,5 urah je bolonjska omaka pripravljena. Odstavite jo z ognja in pustite počivati nekje 30 minut.

 

Serviranje

 

Špageti bolonjska omakaKo je bolonjska omaka počila je pripravljena na serviranje. Želeno količino bolonjeza prelijte v nizko  posodo za omake in jo pogrejte do vrenja ter ji dodajte 0,5 dl mleka. Med tem po navodilih za pripravo v veliki posodi skuhajte testenine (1-2 minuti manj kot piše na ovoju) in jih dodajte v bolonjsko omako. V makarone dolijte še 1 dl vode v kateri so se kuhali makaroni. Na zmernem ognju mešajte in kuhajte še 2-3 minute in kosilo bo pripravljeno. Dober tek.

 

Preostanek originalne bolonjske omake lahko hranite v hladilniku še 2-3 dni, ali jo zamrznete v zamrzovalniku in uporabite po potrebi. Preberite si še kako skuhati prave špagete Carbonara in ostale recepte.

Sorodni članki

Špageti Carbonara pašta

Špageti Carbonara

Špageti Carbonara – avtentični italijanski recept   Špageti Carbonara (Karbonara), je tradicionalna italijanska jed, ki

Preberi »
Bled

Blejsko jezero

Najlepše mesto na svetu

Bled velja za enega najlepših turističnih krajev Sloveniji. Slovi predvsem po jezeru z otočkom, prijaznih ljudeh in dobri hrani.  

Imago paradisi

Priljubljeni članki
Oglasi

SPLETNA AGENCIjA

Izdelava spletnih strani
Zadnji recepti
Scroll to Top