,

Kako s preproge odstraniti rumene madeže

Kako s preproge odstraniti rumene madeže

Po čiščenju so na preprogi ostali rumeni madeži: Kako s preproge odstraniti rumene madeže ali te preprečiti

 

Vsi, ki smo kdaj čistili preprogo tista pričakovanja po čiščenju. Vsi pričakujemo, da bo po čiščenju naša preproga spet čista, lepa in dišeča. Kakorkoli. Ni vedno tako. Veliko ljudi je že potožilo zaradi po čiščenju nastalih rumenih madežev. V nadaljevanju preberite veliko dejstev in rešitev za porumenele tkanine. V kolikor pa se lotevate čiščenja sedežne garniture priporočam, branje priporočil za pravilno čiščenje sedežne garniture.

 

 

Kaj na preprogah povzroča rumene madeže in kako jih preprečiti?

 

Rumeno obarvanje preproge najbolj pogosto povzroča vpijanje s kraja sušenja ali kemijske reakcije na določen dejavnik. Kemijske reakcije na sintetičnih in volnenih preprogah povzročajo:

 • Uporaba čistil z visokim pH,
 • Izpostavljenost preproge sončnim žarkom,
 • Uporaba optičnih belilcev,
 • Izpostavljenost impregnacijskega sredstva za preproge (sončni žarki ali čistila),
 • Izpostavljenost razkužilom (fenol),
 • Vpijanje s kraja sušenja.

 

Uporaba čistil v visokim pH

 

Če pri čiščenju uporabite čistilo z visoko pH (+9) vrednostjo, obstaja velika verjetnost, da se bo preproga na teh mesti obarvala rumeno. Čistila, ki imajo pH vrednost nad 9 so alkalna in v kombinaciji z sintetičnimi ali volnenimi vlakni reagirajo, tako da tkanina porumeni (spremeni barvo).

 

Pri čiščenju volnenih preprog uporabljajte zgolj čistila namenjena čiščenju volne, ob enem pa naj bo voda hladna. Čiščenje volnene preproge z toplo vodo (+30°C), lahko povzroči krčenje in razbarvanost talne obloge.

 

Izpostavljenost preproge sončnim žarkom (foto-oksidacija)

 

Foto oksidacija preproge je degradacija/poslabšanje kakovosti tkanine ali njenih vlaken zaradi izpostavljenosti sončni svetlobi (konkretno UV svetlobi). Porumenela sintetična ali volnena preproga je posledica foto-oksidacije tkanine. Razpadanje kemičnih vezi v vlaknih tkanine lahko povzroči razbarvanje ali rumeno obarvanje preproge. Ta efekt se običajno vidi na delih preprog ali itisonov, ki so izpostavljeni sončni svetlobi ali žarnicam z UV svetlobo.

 

Preproge, ki so narejene iz polipropilena (sintetika), svile ali volne so bolj dovzetne za rumeno obarvanje zaradi sončne svetlobe.

 

Izognite se rumenim madežem na preprogi zaradi izpostavljenosti sončni svetlobi, tako da preprogo preprosto odmaknete ne manj izpostavljeno mesto. Če se preproge ne da odmakniti jo lahko zaščitite tudi z impregnacijskim sredstvom proti UV. Preprosto ga napršite na tkanino in preproga bo imela lepo barvo dlje. Pri izbiri preproge izberite takšno, ki je odporna na UV žarke.

 

Uporaba optičnih belilcev

 

Optični belilci (Optical brightening agents – OBA) so sintetične kemikalije, ki preoblikujejo UV svetlobo in nas prelisičijo, da perilo (belo), izgleda čistejše, svetlejše in bolj belo, čeprav ni. Pri čiščenju preprog priporočamo čistila brez dodatnih optičnih belilcev, saj lahko preprogi povzročijo več škode kot koristi.

 

Nekaj dejstev o optičnih belilcih:

 • tekstil izgleda bolj čist in bel kot je v resnici,
 • ostane na tekstilu in ga ni mogoče popolnoma odstraniti,
 • sčasoma razpadejo in lahko preprogo obarvajo rumeno,
 • lahko uničijo volnene preproge,
 • niso okolju prijazni,
 • so alergeni.

 

Izpostavljenost (soncu) impregnacijskega sredstva za preproge

 

V kolikor kupite impregnirano preprogo jo postavite za nekaj časa na soncu manj izpostavljeno mesto. Če je preproga impregnirana s slabšim sredstvom lahko to ob daljšem kontaktu s sončno svetlobo porumeni. Če po čiščenju impregnirate svojo talno oblogo, uporabite tista impregnacijska sredstva, ki so odporna na UV svetlobo in čistila. So malo dražja a boste zadovoljni.

 

Izpostavljenost razkužilom

 

Sintetične preproge so ob stiku z raznimi kemikalijami (razkužila – fenol) bolj dovzetne za rumeno obarvanje najlonskih vlaken. Drugi materiali so načeloma bolj odporna na razkužila a v kolikor je to za vas nujno, pred uporabo preizkusite reakcijo na bolj skritem delu preproge.

 

Pri čiščenju najlonskih preprog uporabite le namenska čistila, pri sušenju zračite prostor, redno sesajte odvečno tekočino. Po čiščenju ustrezno zaščitite tkanino.

 

Vpijanje s kraja sušenja

 

Navadno je vseeno, kje boste opravili globinsko čiščenje preproge. Bolj kot to je pomembno kje se bo ta preproga posušila. V kolikor se preproga suši na tleh je pomembno da so tla čista ali prekrita s čistim kosom polivinila. To je pomembno z vidika sušenja tepiha. Namreč lahko se zgodi da zgornji očiščen in moker del preproge preko tekstilnih vlaken s tal vpije umazanijo. Ta umazanija se nato posuši in lahko pusti trajne madeže. Priporočamo sušenje preproge na enak način kot perilo. Če je le mogoče jo obesite na stojalo za sušenja ali preko kakšne ograje.

 

Preproga tekstilna vlakna

 

Kako s preproge odstraniti rumene madeže

 

Kislinsko izpiranje

 

Če pri čiščenju preproge uporabite alkalna čistilna sredstva je pomembno, da to čistilo iz tkanine dobro izperete. V nasprotnem lahko povzročijo rumeno obarvanje preproge. Če se to zgodi lahko nevtralizirate z namenskim kislinskim čistilom. Čistilo v zmerni količini nanesite na mesto obarvanja in ga nato dobro izperite iz preproge ven.

 

Izpiranje vročo vodo

 

Ekstrakcijsko čiščenje in izpiranje preproge z vročo vodo lahko znatno pomaga  s talne obloge odstraniti rumene madeže. Prav tako ima odličen učinek pri globinskem čiščenju preproge in pomaga pri odstranjevanju ostankov čistil in umazanije pod večjimi tapison in itisoni. Volnenih preprog ne izpirajte z vročo vodo, saj lahko poškoduje vlakna in povzroči neprijeten vonj in krčenje obloge.

 

Izpiranje s kisom

 

Če je vaša preproga porumenela zaradi čiščenja s pretirano alkalnim čistilom lahko to popravite z jedilnim kisom. Pripravite raztopino kis:voda v razmerju 1:1 ter jo s čisto krpo ali gobico nanesite na porumenelo mesto. V kolikor imate vodni globinski sesalec mesto čiščenja izperite s čisto vodo. Ko rumen madež odstranite, pustite preprogo da se naravno posuši.

 

Ostanite v varni coni in najemite profesionalni čistilni servis

 

Se počutite nemočne in sami s preproge ne morete odstraniti rumene madeže? Predlagam, da si najamete profesionalni čistilni servis za globinsko čiščenje. Tako bodo vaše talne obloge deležne profesionalnega čiščenja z ekološkimi in okolju prijaznimi, namenskimi čistili in pravimi čistilnimi postopki. Preproge so po globinskem čiščenju suhe v 12-24 urah. Preberite tudi kateri so najbolj pogosti razlogi za globinsko čiščenje preprog.

Sorodni članki

Špageti Carbonara pašta

Špageti Carbonara

Špageti Carbonara – avtentični italijanski recept   Špageti Carbonara (Karbonara), je tradicionalna italijanska jed, ki

Preberi »
Bled

Blejsko jezero

Najlepše mesto na svetu

Bled velja za enega najlepših turističnih krajev Sloveniji. Slovi predvsem po jezeru z otočkom, prijaznih ljudeh in dobri hrani.  

Imago paradisi

Priljubljeni članki
Oglasi

SPLETNA AGENCIjA

Izdelava spletnih strani
Zadnji recepti
Scroll to Top