,

Kako pravilno očistiti sedežno garnituro?

Kako pravilno očistiti sedežno garnituro

Naši nasveti: Kako pravilno očistiti sedežno garnituro?

 

Sedežna garnitura je mesto kjer se navadno ljudje zbiramo, gledamo televizijo, se igramo z otroki, jemo čokolado, sladoled, čips, kokice, popijemo kozarec soka in podobno. Zaradi tega se med blazinami in v sestavkih sedežne garniture nabirajo drobtine kruha in čipsa. Nemalokrat se nam tudi zgodi, da se nam po sedežni garnituri polije sok, kava ali še hujše vino. V nadaljevanju predstavljam kako pravilno očistiti sedežno garnituro iz blaga.

 

Za sprotno vzdrževanje čistoče bo seveda dovolj če boste sedežno garnituro iz tkanine vsaj 1x tedensko posesali, tisto iz usnja pa pobrisali s suho krpo iz mikrotkanine. Če pa ima sedežna garnitura neprijeten vonj, je zaprašena in so na njej madeži hrane in pijače ali telesnih tekočin boste vsekakor potrebovali malo bolj podrobno in globje čiščenje.

 

Mokremu čiščenju sedežne garniture pravimo globinsko čiščenje sedežne garniture, ki odpravi umazanijo, neprijetne vonjave, alergene in še kaj. Pri podjetju ALFA čiščenje priporočajo globinsko čiščenje sedežnih garnitur vsaj 1x letno. To je primeren interval, za odstranitev večinskega dela madežev in drugih nečistoč. V kolikor pa se zgodi nesreča in kavč polijemo z vinom ali nam ga polula mucek je treba reagirati takoj.

 

Moderna sedežna garnitura

 

Oznake proizvajalcev sedežnih garnitur in drugega oblazinjenega pohištva

 

W – water based cleaners – varna je uporaba čistil na vodni osnovi

W/S – water or solvent cleaners – varna je uporaba čistil na vodni ali topila

S – solvent – varna je uporaba topil

X – Varno je le suho čiščenje s sesalnikom ali krtačko

 

Pred čiščenjem je treba vseeno na skritem delu poskusiti delovanje čistila, saj je vedno mogoče da bo reagiralo napačno in poškodovalo tkanino.

 

Kako pravilno očistiti sedežno garnituro iz blaga in mikrotkanine

 

Prvo preberite navodila proizvajalca. Nekje na spodnji ali zadnji strani sedežne garniture se običajno nahaja etiketa z navodili proizvajalca za vzdrževanje in čiščenje sedežne garniture. Natančno preberite kaj je s sedežno garnituro dovoljeno početi in kaj ne, katera čistila lahko uporabite ipd.

 

Testirajte na skritem delu. Na skritem delu sedežne garniture preverite ali je čistilo, para ali kakšno drugo sredstvo varno za uporabo na vaši sedežni garnituri. V kolikor se na testnem delu pokažejo kakšne neželene spremembe čiščenje ustavite.

 

Dezinficiranje s paro. V kolikor proizvajalec, ne prepoveduje parne dezinfekcije lahko s parnim čistilcem ali likalnikom dezinficirate povrhnjico. S primerne razdalje na spustite nekaj pare in pustite pohištvo pri miru nekaj minut, nato pričnite s sesanjem.

 

Sesanje oblazinjenega pohištva. Z nastavkom za sesanje tekstilnega pohištva posesajte celotno sedežno garnituro: hrbtni del, naslonjala, blazine, sedišča, pod sedišči, notranje ležišče, predale, pod predali, okoli vseh šivov in morebitnih gumbov.

 

Čiščenje madežev. Glede na možnosti uporabe (glej oznake proizvajalcev) različnih čistil pričnite s čiščenjem povrhnjice. Po navodilih proizvajalca zmešajte blago čistilno in si priskrbite čisto mikrokrpo in brisačo. Mikrokrpo pomočite v rastopino, jo odcedite in s tem očistite umazano mesto, nato s suho brisačo popivnajte vso tekočino. Čistite od šiva do šiva, saj se v nasprotnem primeru lahko madeži še dodatno povečajo.

 

Kako se znebiti neprijetnih vonjav?

 

V času med bolj podrobnimi čiščenji sedežne garniture, osvežite svojo garnituro z osvežilci vonjav za tkanine. Če so vonjave bolj površinske se jih lahko znebite z uporabo sode bikarbone. Preprosto jo potresite po površini, pustite stati 15-20 minut in jo posesajte s sesalnikom. Nato priporočam, da garnituro še dodatno osvežite s Fabreeze Fabric osvežilci za tkanine. Ti osvežilci ne prekrivajo vonja, ampak jih dejansko pomagajo odstraniti. Različne osvežilce vonjav za tekstil lahko v Leclercu Ljubljana.

 

Globinsko čiščenje sedežne garniture prej potem

 

Če vonjav na navedeni način niste uspeli odstraniti, pa priporočamo, da ne poskušate dodatnih opcij saj so lahko še bolj škodljive. V tem trenutku se je najbolje obrniti na profesionalni čistilni servis za globinsko čiščenje. ALFA čiščenje je en od ponudnikov globinskega čiščenja sedežnih garnitur, vzmetnic, preprog, avtomobilov, stolov in še kaj.

 

Preberite tudi nekaj koristnih nasvetov, kako omiliti simptome alergije na prah in pršice.

Sorodni članki

Špageti Carbonara pašta

Špageti Carbonara

Špageti Carbonara – avtentični italijanski recept   Špageti Carbonara (Karbonara), je tradicionalna italijanska jed, ki

Preberi »
Bled

Blejsko jezero

Najlepše mesto na svetu

Bled velja za enega najlepših turističnih krajev Sloveniji. Slovi predvsem po jezeru z otočkom, prijaznih ljudeh in dobri hrani.  

Imago paradisi

Priljubljeni članki
Oglasi

SPLETNA AGENCIjA

Izdelava spletnih strani
Zadnji recepti
Scroll to Top