,

Kako omiliti alergije na prah in pršice?

Alergija na pršice

Kako omiliti alergije na prah in pršice?

 

Vsak, ki je vsaj malo intoleranten na prah in prisotnost pršic v stanovanju, ve kakšen je občutek, ko se pokaže alergijska reakcija na tovrstne snovi. Navadno se alergije na prah in pršice prično z izcedkom iz nosu, s kihanjem in solzenjem, srbenjem oči in nosne votline. Pojavi se suh in dražeč kašelj, temu lahko sledi tudi oteženo dihanje, izguba energije, slab spanec in ne nazadnje tudi kožni izpuščaji. Ljudje z visoko občutljivostjo na prah in pršice nenehno iščejo rešitve, kaj storiti za boljši jutri. Kako si olajšati dan in zaživeti, kar se da normalno, brez zdravil in vsakodnevnih alergijskih reakcij. Pot do normalnega oziroma lažjega dne je običajno težka in zahteva prilagajanje okolja v katerem živimo. Ker na zunanje dejavnike težko vplivamo se bomo tu osredotočili, na to kaj lahko zase storimo sami.

 

Kaj v resnici povzroča alergije na prah in pršice?

 

Da bi vedeli kaj lahko storimo moramo prvotno vedeti proti komu ali čemu se borimo. V tem primeru gre za prašne delce in pršice, na kar ni imun še tako čist in urejen dom. Prah sestavljajo drobceni lebdeči delci, ki se preprosto nahajajo v našem okolju in se jih ni mogoče znebiti v popolnosti. Glavne sestavine prahu so organske snovi (pelod, ostanki kože in las ljudi, živalska dlaka, pršice in njihovi iztrebki, drobci tekstilnih delcev, papirna vlakna in drugi materiali).

 

Alergija na pršice in prah

 

Hišna pršica je drobcena žival in živi skoraj povsod po svetu. Pršice sodijo v družino pajkovcev in so prostemu očesu nevidni paraziti, ki proizvajajo nam škodljive snovi. Življenjska doba pršice je 3 mesece. V svojem življenjskem ciklu zrastejo med 0,1 in 0,5 mm in živijo v vlažnem (70-90% vlage) in toplem (22-30°C) okolju. Hranijo se predvsem z odmrlimi delci človeške kože, las in dlake. Odrasla oseba dnevno izgubi približno 1,5 g kože, kar zadostuje za tedensko preživetje 1 milijonu pršic.

 

Kako si lahko pri alergijskih reakcijah pomagamo kar sami?

 

Za omilitev simptomov, ki se pojavijo ob preobčutljivosti na prah in pršice lahko veliko naredimo že sami. Najbolj pomembno je, da v bivalnih prostorih zmanjšamo prisotnost lovilcev prahu. To pomeni, da je v prostoru treba odstraniti vse nepotrebne preproge, zavese, plišaste igrače, oblazinjeno pohištvo, odprte regale ipd.

 

Spalnica naj bo suha z manj kot 50% vlažnosti v zraku, temperatura naj bo pod 20°C, v njej naj bo nič ali čim manj rastlin. V spalnici si ne češite las in ne otresajte oblačil, brisač in podobno. Hišni ljubljenčki naj ostanejo v drugem prostoru. Priporočamo tudi uporabo tako imenovanih antialergijskih prevlek za vzmetnice.

 

Za zmanjšanje težav z alergijo na prah in pršice priporočamo vsakodnevno sesanje prahu.  V spalnici vsaj 1 krat tedensko zamenjajte prevleke in posteljnino. Vzmetnice vsaj 1 krat mesečno  globinsko očisitite z UV dezinfekcijo. Alergikom na prah in pršice vsaj 1x letno priporočamo tudi klasično globinsko čiščenje vsega tekstilnega in oblazinjenega pohištva (vzmetnice, sedežne garniture, preproge in stoli).

 

Kako nam lahko pomagajo drugi?

 

V kolikor ste že storili vse navedeno in vam alergijske reakcije še vedno povzročajo sive lase,  priporočamo, da se obrnete na profesionalni čistilni servis, ki se ukvarja z globinskim čiščenjem. ALFA čiščenje je čistilni servis, ki nudi vse vrste globinskih čiščenj z UV dezinfekcijo vzmetnic, globinsko čiščenje sedežnih garnitur in preprog. Če se odločite za ta pristop je pomembno, da po globinskem čiščenju oblazinjeno pohištvo pustite, da se popolnoma posuši in dobro prezrači. Pohištvo se mora sušiti vsaj 24 ur. Med sušenjem je treba tudi večkrat prezračiti prostor.

 

Preberite tudi, kako doma pravilno očistiti sedežno garnituro iz blaga ali mikrotkanine.

Sorodni članki

Špageti Carbonara pašta

Špageti Carbonara

Špageti Carbonara – avtentični italijanski recept   Špageti Carbonara (Karbonara), je tradicionalna italijanska jed, ki

Preberi »
Bled

Blejsko jezero

Najlepše mesto na svetu

Bled velja za enega najlepših turističnih krajev Sloveniji. Slovi predvsem po jezeru z otočkom, prijaznih ljudeh in dobri hrani.  

Imago paradisi

Priljubljeni članki
Oglasi

SPLETNA AGENCIjA

Izdelava spletnih strani
Zadnji recepti
Scroll to Top